Diş İmplantı
Diş implantı, çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek olması için yapılan yapay diş kökleridir. Diş implantları, eksik dişlerin yerine yapılan, oldukça uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz bir şekilde kullanılabilen, daha çok titanyum maddesinden yapılan vidalardır. Bu vidalar, steril ortamlarda küçük bir cerrahi işlem ile çene kemiğine yerleştirilmektedir. İşlem sonrasında yaklaşık olarak iki ya da üç ay içerisinde diş implantı, çene kemiğine tamamen tutunur. Bu aşamadan sonra gerçek bir diş kökünün yerini alan diş implantı, üzerine konacak olan protezi taşıyacak bir duruma gelir.
Diş implantı uygulamasının yapabilmesi için ilk olarak, diş implantını destekleyecek olan kemik yapısının olması ve diş etlerinin sağlıklı olması gereklidir. Kemik yapısının olmaması ve diş etlerinin sağlıksız olması durumunda ilave kemik cerrahisi uygulamaları ile de diş implantı yapılabilmektedir.
Diş İmplantı Çeşitleri
Diş sağlığı açısından oldukça kullanışlı ve pratik olan diş implantları, endosteal implantlar ve subperiosteal implantlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu diş implantı çeşitleri aşağıdaki gibi açıklanmıştır:
- Endosteal İmplantlar: Endosteal implantları, cerrahi yolla çene kemeğine yerleştirilmektedir. Çene kemiğine yerleştirildikten sora diş eti dokusunun iyileşmesi için bir süre beklenir. Diş eti kemiği iyileştikten sonra ikinci bir işlem yapılıp, diş eti şekillendirilir. Uygulanan son aşamada ise yapay dişler, köprüler ya da protezler, gruplar şeklinde diş implantına bağlanır. Pratikte ve cerrahi de en çok kullanılan diş implantı türüdür.
- Subperiosteal İmplantlar: Subperiosteal implantlar, diş eti dokusunun alt kısmındaki çene kemiğine yerleştirilen metal çerçeveden oluşmaktadır. Diş eti iyileştikten sonra metal çerçeve, çene kemiğinde iyice tutunur ve sabit bir duruma gelir. Metal çerçeve içerisinde bulunan materyaller, diş etlerinden dışarıya çıkmaktadır. Bu kısımlara diş implantları monte edilir.
Diş implant uygulamasının en büyük avantajı, hastaların implant proteze sahip olmalarıdır, yani, hasta kaybetmiş olduğu dişlerin yerine hemen hemen aynı özelliklere sahip olan sabit dişlere sahip olmaktadır.
Diş İmplantlarını Herkes Rahatça Kullanabilir Mi?
Hastalarda diş implantlarının yerleştirileceği kemik yapısının bulunması ve implant yaralarının iyileşmesini engelleyecek herhangi sistemik bir hastalığın olmaması halinde istenildiği kadar implant kullanılabilir. Kemiğe yerleştirilen vidalar, belirli bir boyuta ve genişliğe sahiptir. Hastanın çene kemiğinin de bu boyuttaki ve genişlikteki vidaları alabilecek uygunlukta olması gereklidir. Aynı zamanda uygulanan tedavi esnasında ve tedaviden sonra diş etlerinin sağlıklı olması da gereklidir.
Diş implantı, kemik gelişimini tamamlamamış olan kişiler için uygun değildir. Tedavinin uygulanabilmesi için hastaların genel olarak 18 yaş ve üzeri olması gereklidir.
Diş implantı hakkında daha ayrıntılı bilgi için Dent Smile Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ni takipte kalın!
Yorumlar
Yazılan haber yorumları hiçbir şekilde haberclick.com'un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.